26 Ocak 2011 Çarşamba

WHAT HAVE YOU DONE TO VINYL, SOLANGE?

Massimo Dallamano'nun yeniyetme genç kızlar üzerine çektiği filmlerden belki de en sükse yapmış olanı Cosa Avete Fatto A Solange'ın başarısının en belirgin öğelerinden biri hiç kuşkusuz müziği. Ennio Morricone'nin tek kelimeyle döktürdüğü bu çalışmadaki, adeta masumiyetin müziğe dökülmüş hali ana tema parçasıyla beraber, filmdeki bir cenaze töreni sahnesini inleten Cadenze adlı parça belleğimde ayrı bir yer edinmiş durumda.





Film ve müziği ile ilgili ayrıntılı bir çalışmaya başlamış, parçalar ve sahneler arasındaki ilişkiye dair bir şeyler yazmayı tasarlamıştım ama son dakikada manasız bir çalışma olacağına kanaat getirdiğimden dolayı es geçiyorum. Konu hakkında söyleyebileceklerimi iki başlıkla ifade edebilirim sanırım. Bunlardan ilki sahneler arasındaki geçişlerin aynı zamanda parça geçişleriyle sağlanması ya da her sahnenin ona özgü parça ile birlikte yorumlanması iken, diğeri film müziğinin sadece pasif olarak değil, film içinde de aktif olarak, karakterler tarafından kullanılması. Belki ilerde bu konu hakkında daha yoğun çalışma fırsatı bulurum.

Plak, RCA Italiana etiketiyle 1986 yılında sınırlı sayıda piyasaya sürülmüş, kendi türü içerisinde makul denilebilecek bir fiyata ağımıza düşmüş. Giallo'nun vazgeçilmezleri arasında yer alan 'müzik' temasına yeniden dönmek üzere bol 'kadın sesinden lalala'lı' müziklerle kalın...


Hiç yorum yok: