30 Ekim 2011 Pazar

İTALYA'DA GIALLO İZLERİ 2: PLAK DÜKKANLARI

İtalya ile yazımızın ikinci kısmında plakçılar ve bulabildiğimiz plaklar üzerine yazacağız.

Bir giallo filmini müziklerinden ayırmak mümkün değildir. Giallo’yu giallo yapan en önemli unsurlardan biri olan müzik öğesini, giallo ile ilgili birçok şeyde olduğu gibi bu topraklar üzerinde bulmak pek kolay değil. Yine de şimdiye kadar sevdiğimiz film müziklerinden bir kaçını, en azından fiyatı dudak uçuklatmayacak olanları, internet üzerinden olmak kaydıyla yurtdışından satın almıştık. Son aldığımız plağın üzerinden aylar geçmiş ve biz bu işe ara vermişken, madem İtalya’ya gideceğiz, doğduğu topraklarda neden aramayalım fikri üzerine, henüz gitmeden Roma’da ve Floransa’da plak dükkanı aramaya başladık.



İlk olarak Roma’da işaretlediğimiz plak dükkanı, ki harita üzerinde hatırı sayılır sayıda plakçı gözükse de, bir önceki yazıda sözünü ettiğimiz Profondo Rosso dükkanı ile aynı cadde üzerinde. Adı DR. MUSIC olan dükkanın her ne kadar internet sitesi varsa da dişe dokunur bir şeye rastlamamıştık. Yine de Facebook üzerindeki sayfasından güzel bir dükkan olduğunu düşünmüştük. Lafı uzatmaya gerek yok, Profondo Rosso’ya uğradığımız gün, iki adım ilerdeki Dr. Music’e de uğradık elbette. Punk, hardcore, indie, rockabilly vs. türlerindeki geniş arşivinin yanında soundtrack ya da İtalyancasıyla colonna sonora’ları karıştırdığımızda karşımıza daha ilk dakikadan Dario Argento’nun Tenebrae’sinin albümü çıktı. Müzikleri Claudio Simonetti, Fabio Pignatelli ve Massimo Morante tarafından kotarılan plak, Cinevox Record etiketiyle 1982 tarihindeçıkmış piyasaya. Fiyatı da son derece uygun bu plağı, iç etmekten kendimizi alamadık elbette. Via Dei Gracchi 41 numaradaki dükkan, bir kere daha hatırlatalım,turistik gezi yapanlar için Vatikan’a gidiş yolu üzerinde sayılır.



Her ne kadar Roma’da giallo film müziği satan başka bir plakçı daha olsa da, merkez dışında olduğu için (hem de oldukça dışında), o tarafa gitmek mümkün olmadı. Ama zaten asıl cevher Roma’da değil, Floransa’da idi. 



Gitmeden evvel Floransa’da iki dükkan işaretlemiştik. İkisi de tarihi merkezde, turistik çemberin hemen içerisindeydi. Bizim de ilk olarak adımımızı attığımız ROCK BOTTOM (ki kaldığımız yere oldukça yakındı), gitmeden evvel not düştüğümüz iki plağı, orada, film müziği kutusu içinde muhafaza ediyordu. Hem Roma’daki hem de Floransa’daki dükkanlarda, film müziğine ayrılan bölümlerin oldukça küçük olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Ama diğer türlerde böyle bir sıkıntı yok gördüğümüz kadarıyla. Buradan aldığımız plaklar, Lucio Fulci tarafından yönetilmiş Una Lucertola con la Pelle di Donna (A Lizard in a Woman’s Skin-1971) için Ennio Morricone tarafından bestelenmiş olan Dagored plak şirketi tarafından 2000 tarihinde basılmış olan plak ile Dario Argento’nun 4 Mosche di Velluto Girigio (Four Flies on Grey Velvet-1971) adlı filmi için yine Morricone tarafından bestelenerek, Dagored tarafından 2001 yılında basılmış olan plak. Dükkan, Via degli Alfani 34 rosso (rosso derken, tam hatırlamıyorum ama eğer çift numara var ise, kırmızı olan numaraları takip edin manasındadır) numarada bizzat, www.rockbottom.it adlı adresten ise sanal olarak ziyaret edilebilir. 









Gelelim Floransa’daki diğer plak dükkanına. Bu dükkan yine oldukça merkezi bir konumda, Piazza Santa Maria Maggiore (meydan) 7r’deki MARQUEE MOON. Eğer yeni dönem indie, elektronik ve deneysel türlere ilginiz var ise bu güzel dükkanı ziyaret edebilirsiniz ama giallo film müziği üzerine, duvardaki Tenebrae plak kapağı hariç bir şey bulamayacağınızı söyleyebiliriz. 





Floransa’da bu iki dükkanın haricinde, tesadüf eseri sokaktan geçerken rastladığımız ve ballı olduğumuzdan mıdır nedir, aramadığımız halde bir plak bulmayı da başardığımız DATA RECORDS’93 adlı plakçı da mevcut. Via dei Neri 15 numarada konuşlanmış dükkan, yine film müzikleri hariç geniş bir arşive sahipken, yine de buradan Luigi Bazzoni’nin yönettiği ve Ennio Morricone tarafından bestelenmiş Giornata Nera Per L’Ariete (The Fifth Cord-1971) adlı filmin plağını aldık.




Planladığımız tüm plakları almış, paşa paşa dönüş hazırlıkları yaparken, dönüş gününden bir gün önce gittiğimiz Napoli’de, yine tesadüfen yol üzerinde gördüğümüz bir TATTOO RECORDS plak dükkanında Phenomena’nın Cinevox Records’tan 1985 tarihinde çıkmış olan plağını bulduk. Koleksiyona son katılan plak da bu oldu böylelikle.  Tattoo Records için adres, Piazza Del Nilo, 15.



Sadece plak üzerine yoğunlaşmış dükkanların haricinde, büyük medya marketlerde de plak bulmak mümkün. Film müziği plakları bulmak da mümkün ama elbette yalnızca yenileri.

Hiç yorum yok: