13 Temmuz 2010 Salı

ELLERİN İZİNDEN-…DALLA MANO(*)



Zaruri başlangıç notu: (*) La Mano, italyanca’da 'el' anlamına gelmektedir. Önündeki 'dalla' takısı ise 'da' ile 'la' takısının birleşmesinden oluşur ve '-den' manasına gelir.

1972 tarihli Cosa Avete Fatto A Solange?/What have you done to Solange?’ın yeniyetme genç kızlara duyarlı (!) yönetmeni Massimo Dallamano’nun iki yıl sonra 74’te, birazdan yakinen tanıyacağımız çeşit çeşit ‘el’ yardımıyla çektiği La Polizia Chiede Aiuto -bir önceki filmine atıfta bulunan Amerikan ismiyle What Have They Done To Your Daughters?- şimdiki mevzumuz.




Gönül isterdi ki -daha erken tarihli giallo'su A Black Veil For Lisa/La Morte Non Ha Sesso'yu seyretmediğimden dışarda tutacak olursam- bir önceki film Solange ile konu bakımından benzerlikler taşıyan bu filmi karşılaştırayım. Lâkin buna 2 adet manim var: Bkz. Klavyedeki sağ ve sol elim. Yine de çok dışarı taşmadan filmin, Massimo Dallamano ve giallo çerçevesindeki konusuna kısaca değinmek gerekirse, 15 yaşında liseli bir genç kızın, tavanarasında asılı cesedini bulan polis ekibi, kısa süre içerisinde cesetteki izlerden olayın intihar değil cinayet olduğunu anlayacak ve dede-geek karışımı hayran olunasıca kemik gözlüğüyle olayı ele alan Claudio Cassenelli'nin sert mizacı, göreve yeni atanan kadın savcının merhametiyle müthiş bir denge oluşturarak, filmi yer yer bol aksiyonlu polisiye, yer yer de kan revan ekseninde dolaştıracaktır.



Filmi seyrederken tamamen ellere odaklanmamın sebebi neydi? Sarhoş muydum? Hayır. Uykum mu vardı? Belki biraz. Ama uykumun olmadığı zaman yok ki zaten. Bu da mazeret sayılamaz dolayısıyla. Onca el, daha en baştan cinayeti okuyan, cinayeti çözmek için alakasız eşyalar arasında dahi dolaşarak araştıran (Bkz. üst fotoğraflar). Dahası açık kanıtlarda dolaşan ama zanlıyı göremeyen bakar kör eller;


Kurbana ağlayan;

Kimbilir belki zanlıyla polis arasında aracılık yaparak, umarsızca kadraja giren eller;
Ya da doğrudan kurbanla katil arasında "kan bağı" kuran;


Sonuca yaklaştıkça daha fazla kanıtla temas eden, dinleyen eller;
Giallo'nun "kutsal kasesi" telefon ahizesini tutan;

Ve nihâyet katilin merkezde salınan o heybetli eli;

İşin trajik kısmı, şu film için el fotolarını ayıklarken, lapırtopurum elimden/dalla mano kayarak yere düştü. Kısmi felç geçiren lcd ekran için hayır dualarınızı eksik etmeyiniz.

Hiç yorum yok: