24 Kasım 2010 Çarşamba

THE STRANGE 'VINYL' OF SIGNORA WARDH

1971 tarihli Lo Strano Vizio Della Signora Wardh / The Strange Vice of Signora Wardh, giallo türü içerisinde, türe özelliğini veren konusu, simgeleri, oyuncuları vb. ile en iyi filmlerden biri. Giallo deyince akla gelen ilk isimlerden yönetmen Sergio Martino'yu, oyuncular Edwige Fenech ve George Hilton'ı biraraya getirmiş olması da cabası. Martino ve şürekasını ilerleyen zamanlarda daha kapsamlı ele alacağız almasına, orası kesin. Ama bu defa filmden ziyade, giallo'nun bir başka güzelliği olan film müziklerine giriş babında, filmin, uzun çabalar ve aramalar sonucu ele geçirdiğimiz plağını inceleyelim istedik.



Nora Orlandi tarafından bestelenen film müzikleri, Paolo Ormi şefliğinde çalınmış. Nora Orlandi, Riccardo Fredda'nın A Doppia Faccia (1969) ve Romolo Guerrieri'nin Il Dolce Corpo Di Deborah (1968) gibi giallo türü içerisine konumlanan fimlerden tutun da, westernlere kadar birçok filmin müziklerini bestelemiş bir teyzemiz. Zaten müzikle içli dışlı olan bir ailenin içine doğan ve konservatuarı bitirdikten sonra Quartetto 2+2 adlı vokal grubuyla müzik çalışmaları yapan Orlandi, film müziklerine bulaşarak çok iyi bir iş yapmış bize kalırsa.

Plağa gelecek olursak; film 1971 tarihli ama film müziğinin plak formatında çıkışı 2001'i (!) bulmuş. Cinedelic ve Hexacord şirketlerinden çıkan plak sınırlı sayıda 180 gr olarak basılmış. İnternette plak satışı yapan sitelerde çok aradık taradık ama ya bulamamış ya da çok pahalıya bulmuştuk. Ama en nihayetinde elimize geçirdik bu bebeği. Gözyaşlarına boğulacak ve kıralacağını bilmesek birlikte yatacak kadar mutluyuz! Görmemiş hesabı -ki görmedik işte- plağın önü, arkası, ıcığı ve cıcığı hizmetinizdedir.




2 yorum:

k dedi ki...

plağı edinmek isteyenlerin dünyayı dört dönseler ancak ve ancak 999 adet kopyaya ulaşabileceklerini, kalan 1 kopyanın bizim elimizde olduğunu söylemekte yarar var, değil mi? :-D .

Tuğba dedi ki...

Bu albümleri kimse dinlemediği için mi limited edition basıyorlar hep merak etmişimdir. :-p