22 Ocak 2011 Cumartesi

Dario Argento: Korku ve Gerilim Filmlerine İtalyan Dokunuşu


Yayınımıza bir kitapla ara veriyoruz. Aslında zaten 'arada' olan yayınımıza yeniden start veriyoruz desek daha doğru olur.

Sinema üzerine Türkçe kitaplar açısından çok sıkıntı çeken bir ülke değiliz belki ama kendi adıma konuşayım iş nitelikli kaynağa' gelince orada bir dur demek isterim. Zira artık internetin hüküm sürdüğü hayatlarımızda, bu ülkede hala filmlerin sadace künye bilgileriyle ve klişe konu anlatımlarıyla dolu o kadar gereksiz kitap basılıyor ki verilen paraya yazık. İşte tam da böylesi bir tatminsizlik içerisinde hımhımlanırken çıkageldi bu kitap.




Tam bir Dario Argento hayranı olan ve kendini freelance yazar olarak tanımlayan James Gracey tarafından yazılan Dario Argento: Korku ve Gerilim Filmlerine İtalyan Dokunuşu, yazarın verdiği bir röportaja bakılacak olursa, "Ben hayran olsam (ki öyle) nasıl bir kitap olsun isterdim?"den yola çıkılarak yazılmış. Çok da iyi olmuş.

Kalkedon Yayınlarından çıkan kitap küçük bir Argento biyografisiyle açılıp, yönetmenin tüm film külliyatını künyesi dahil olarak stil, teknik, müzik vb. başlıklar altında kısa kısa inceliyor. Kitabın bu durumu, benim en hoşuma giden noktası oldu doğrusu. Kitabı tam bitirmedim ama iki noktasını olumsuz buldum. Bunlardan ilki görsel açıdan tatmin edici bir boyuta ulaşamaması ve filmleri anlatırken spoiler vermekten kaçınmaması. Spoiler verme hadisesi bir yere kadar olağan karşılanabilir elbette. Zaten kitap "Oturayım da baştan sona okuyayım" formatından ziyade "Ara ara, yeri geldikçe karıştırırım" formatına daha uygun. Dolayısıyla benim gibi Dario Argento'nun tüm filmlerini henüz izlememiş seyircilere söylenebilecek en güzel şey herhangi bir filmini izlemeden ilgili yazının okunmamasının fena fikir olmayabileceği yolunda.

Kapağı orijinal dildeki baskısıyla hemen hemen aynı olan kitaba, sanıyorum Türkçe baskısı için Korku ve Gerilim Filmlerine İtalyan Dokunuşu altbaşlığı eklenmiş. Yazarın kişisel bloguna şuradan ulaşılabilir.

Kitap hakkında son olarak Argento'nun son filmi Giallo'yu içeren en yeni kitap olduğunu belirterek, bu tip yayınların çoğalması dileğiyle yayınımıza yeniden ara veriyoruz...

2 yorum:

Vladimir dedi ki...

Argento filmlerine tutkun bir sinema izleyicisi olarak kitap yayınlanır yayınlanmaz satın aldım. İçerik son derece güçlü ancak kitabım çevirmenin olan Zeynel Gül'ün ingilizce bilgisi de, Dario Argento film bilgisi de, arada diğer yönetmenlere atfen kullanılan film isimleri bilgisi de son derece sınırlı. Bu kitap benim hayatım boyunca okuduğum en kötü kitap çevirisi. Kalkedon yayıncılık piyasadaki bu kitabı toplatıp yeniden doğru düzgün çevirisini yaptırmalı ayrıca, editörün de editörlük konusunda bir ya da iki çabası olsa idi keşki dedirtiyor. Çok özensiz bir kitap. Uzak durmakta yarar var.

Tuğba dedi ki...

Kalkedon'un sinema üzerine yayınladığı kitaplarda genel olarak bir özensizlik hakim (özellikle editör konusunda size katılmamak elde değil) ama bu "uzak durmayı" gerektirecek kadar önemli mi, bu açıdan o kadar da sert bakmıyorum ben duruma.
Kaale alınır mı bilmem ama bu şikayetlerimizi doğrudan yayınevine bildirmekte faide olabilir. (kendi basımının son okumasını yapıp yapmadığı belli olmayan bir yayınevinde şikayet okuyacak biri bulunabilirse elbet...)