25 Temmuz 2015 Cumartesi

SPASMO OST (THE X-RAY EDITION)


Umberto Lenzi'nin 1974 tarihli Spasmo filminin Ennio Morricone'ye ait müzikleri bu yıl Dagored Plakçılık tarafından plak formatında yayınlandı. Bağımsız plak dükkanlarını kalkındırma ve özendirme amacı taşıyan Record Store Day'e özel 2 farklı kapak versiyonuyla piyasaya sürülen plak, sınırlı sayıda basılmış olması (500'er tane) ve bu güne özel basılan plakların kendine özgü bir öncelikli satın alma usulü olması nedeniyle, elini çabuk tutan birkaç şanslı kişinin elinde kaldı. Bu şanslı kişiler arasında biz yokuz. Neyse ki, Dagored bu harika albüm için yeter miktarda başka bir baskı hazırladı ve biz fakir giallo severleri fazlasıyla mutlu etti.

Önce Record Store Day'de kaçırdıklarımızı görüp habis duygularla yad edelim:

Hand Edition
Mouth Edition

Bu iki güzellikten sonra Dagored yaralara merhem olmak için yeni baskıda yine bir fetiş nesnesi üretmeye kalkışmış ve albümün X-ray temalı bir versiyonunu basmış. Plağın dış kapağı şeffat pvc üzerine filmin el ve ağız görsellerinin röntgen izlenimi verecek şekilde önlü arkalı konuşlandırılmasıyla oluşturulmuş. Plağın kendisi ise renksiz şeffaf, Ortasında yalnızca parça isimleri yazıyor. Plak içinde herhangi bir kitapçık ya da broşür yok. Röntgen görüntüsünü bozmamak için bilgi ve belgeden tasarruf edilmiş sizin anlayacağınız. Plağı ilk gördüğümde aklıma Roll dergisinde yıllar önce okuduğum bir yazı geldi. Rock'n'roll ateşinin her yanı sardığı soğuk savaş döneminde Sovyet gençliği rock'n'roll plaklarını röntgen filmlerine basarak el altından dolaşıma sokuyormuş. Şimdilerde böyle bir işe kalkışacak kişi, bilginin serbestçe dolaşımını değil de tuzlu bir koleksiyon nesnesi yaratmayı amaçlayacaktır şüphesiz.

Plak ve kapağın görünümü aşağıdaki gibi (El mankeni Tuğba):




Müziklerin bestecisi ve aranjörü Ennio Morricone üstadımız.  Orkestra şefi ise bir başka üstat Bruno Nicolai. Albümde esas olarak 3 şarkı var. Açılış müziği Bambole, tema müziği Spasmo ve gerilimli sahnelerde kullanılan (adı üzerinde) Stress Infinito. Diğerleri bu parçaların film boyunca farklı şekilde icra edilmiş halleri. Örneğin açılış müziği Bambole'yi ilk olarak koro vokaliyle dinlerken diğer versiyonlarında vokal yerine klarinet eklenmiş ya da aksak bir ritm düzenlemesiyle duyuyoruz. Stress Infinito ise her versiyonunda farklı katman ve ritm blokları içeriyor. Bana kalırsa Bambole ve Spasmo bir Giallo'da duyabileceğiniz en güzel Morricone düzenlemelerinden. Favorim vokal, yaylılar ve orgun mükemmel bir uyum içinde karanlıkta salındığı Spasmo #3 (Burada Rassimov fotoğraflarının arka planına yerleştirilmiş).

Uzun lafın kısası, albümü dinleyin, filmi izleyin ve bizi okumaya devam edin.



Hiç yorum yok: